sobota 21. září 2013

Malifaux 2E a modely

   Na letošním Genconu byla oficiálně představena druhá edice Malifaux. Nebudu se v tomto článku zabývat pravidly, tak se již stalo na ofiko blogu, leč modelama. Pro nás staré harcovníky se může zdát, že je v první vlně modelů nějak málo a nemáme s čím hrát. Dovolím si tedy malé zamyšlení.
   Když před lety vyšla první kniha první edice Malifaux, bylo v knize pět frakcí. Pro připomenutí, Arcanists, Guild, Neverborn, Outcast, Ressurrectionist. Od každé frakce tam byly tři Masteři, což nám dalo ve výsledku 15 masterů a něco modelů k nim.
   V prvním rozšíření Rising Powers jsme našli jednak dalšího mastera pro každou frakci, čímž se počet hratelných masterů rozšířil na 20. K tomu ještě byly představeni Henchmani, nižší masteři dá se říct, přičemž opět každá frakce měla jednoho, jen Outcasti dva. To již jsme měli 27 gangů, každý s jiným velitelem v čele.
   Druhé rozšíření, Twisting Fates, žádné mastery nepřineslo, její hlavní náplní byly Avataři. To v poslední knize, Storm of Shadows, přibyla dokonce nová frankce, čínská Ten Thunders Brothers. Ta přinesla duální mastery, celkem nových pět gangů.
   Na konci první edice Malifaux jsme tedy mohli vybírat z 32. masterů a henchmenů a hlavně kupou minionů, které se mi ani počítat nechce, ale bylo jich hodně.
   Nyní, při startu druhé edice a vydání první vlny modelů se nám může zdát, že je modelů nějak podezřele málo. Ano, vzhledem ke konci jedničky určitě, ovšem když se na to podíváme z pohledu začínajícího hráče, má větší možnost volby než jsme měli my na začátku.
   Frakcí je nyní sedm. Arcanists, Neverborn, Ressurrectionist, Guild, Outcast a Ten Thunders již známe, nová frakce Gremlins vznikla přesunutím Sommer Teetha Jonese a Ophelie LaCroix z Outcastů a vymyšlením nového mastera Brewmastera. Z leckterých Henchmanů udělali Mastery, jako z von Schilla či Ophelie. Někteří minioni povýšili na Henchmany, toho se dočkala např. Myranda, Kang, Yamaziko, Taelor a kupa dalších. Ve výsledku všechny tyto změny vedou k tomu, že jsou tři masteři pro každou frakci, což je tedy 21 masterů, oproti patnácti při startu první edice. Musíme ale ještě odečíst ty gang který nevyšel, což je snad jen Brewmaster u Gremlinů. Taktéž některé modely, jimž vyšla karta v Arsenal Boxu, nemají svůj figurkový protějšek.
   Když to shrnu, přestože je Masterů více, gangy budou dosti osekané a budou hodně připomínat začátky před několika lety, kdy vyšly krabičky s celým gangem, pár blisterů a to bylo vše. Do rozmanistosti a bohatosti konce první edice to bude mít nějakou dobu daleko. Ale nebojte, i k tomu se dostaneme. Zanedlouho by měla být uveřejněna beta další vlny modelů převedených do 2E, tak se máme na co těšit.

Žádné komentáře:

Okomentovat