čtvrtek 30. května 2013

Finále Masters of Malifaux 2012/2013, DEN PRVNÍ



   Na víkend čtvrtého a pátého května 2013 byl naplánován dvoudenní turnaj, poslední v řadě Masters of Malifaux 2012/2013. Přihlášených a dopředu ohlášených lidí bylo 16, což bylo prostě parádní. Na akci byl naplánován příjezd na sobotní dopoledne a tak hradecká výprava vyrazila jako tradičně ve složení Zdenda, Wiedzmin, Anansi, Joker a Ládík v sobotu nad ránem směr Prágl, aby opět dorazila dříve než Plzeňáci. J Což v našem případě znamenalo že jsme byli po půl desáté na místě. A bylo to moc brzo, ještě nebyly nachystány stoly, takže si někteří z nás mákli hned po ránu. Já bohužel ne, protože Dáša vzala kramle a tak jsem truchlil. Nicméně když dorazila Plzeň s okolím Prahy tak byl turnaj krátce po desáté, dle propozic, zahájen.
   Ovšem ještě před samotným zahájením byly přijímány modely a markery do barvířské soutěže vyhlášené Zachem a obsluhované Moorhedem. Každý mohl přihlásit jeden model na 30 mm basece a jeden jakýkoliv marker, startovné bylo 10 či 15 Kč dle toho zda jste dali do soutěže jeden či dva modely. Mám za to že jsem ale při registraci jednoho soutěžícího koutkem ucha slyšel něco ve smyslu: „Cože, 15 korun? A když dám patnáctset tak to vyhraju?!?“, tvář tohoto podfukáře se mi však zahlédnout nepodařilo.
   Než začnu popisovat svoje úspěchy a neúspěchy na poli bitevním, dovolím si malinko slov ke složení gangu se kterým jsem přijel. Zhruba měsíc před turnajem mi přišla z Waylandu dlouho očekávaná posila Freikorpsu, nový Strongarm Suit. Herně je naprosto boží, již dopředu jsem tedy měl jasno že na poslední klání pojedu s von Schillem v čele gangu. Před turnajem se mi podařilo odehrát čtyři tréninkové hry, chtěl jsem totiž celým turnajem projít jen s jednou stavbou gangu, jelikož jsem přesvědčen že jsou gangy které si toto mohou dovolit. Po oněch tréninkových hrách se vyprofilovala skladba gangu následujícně: master von Schill. Totem Student of Conflict aby dával Fast střelcům v okolí. Dále Convict Gunslinger, za 5SS nejlepší pistolník s párovanejma bouchačkama, rapid fire a dosahem 10“. Nesměla chybět Freikorps Librarianka na léčení svých bratří. Nový Strongarm Suit se svým Leap, Armorem 2 a ignorem Dg 2 a 1, stejně tak s masivní fistou nebo magickou střelou do 10“, prostě must have. Freikorps Specialista, jehož plamenomet s blástama, spolu s Hesitation (negativní flip na Attack když má protivník Wp6 a méně) a výbuchem v případě smrti se nejednou vyplatil. Nakonec ostrostřelec Hans, nejlepší sniper v Malifaux. Celkem tedy Sedm statečných, v nichž vidím největší potenciál a univerzálnost v plnění úkolů ať už pálení důkazů, držení objektivu nebo ve vybíjené. Do hry mi navíc zbývaly 3 SS, jejichž použití bude hlavně na Slow to Die healing flip u von Schilla, díky čemuž dovede být doslova nesmrtelný. Byl jsem zvědav, jak se s tím poperu a jak se bude dařit proti ostatním gangům.
   Také bych rád zmínil, že na základě našich internetových debat jsem se vybavil kopiemi kartiček mnou hraných modelů a některým hráčům, kteří o to požádali, jsem je před hrou zapůjčil, aby do nich mohli nahlížet při plánování svých akcích. Většina si to pochvalovala, byl to tedy krok správným směrem a budu v tom určitě pokračovat.

1. Hra versus Moorhed
Master: Colette du Bois
Crew: Cassandra, 2x Corypheé, Performer&Mannequin, 3x Mechanical Dove
Strategie:  Destroy the Evidence
Schémata: Kill Protegeé, Bodyguard
3 SS do začátku
Deploy: Trojúhelníky

Já a von Schillova banda
Strategie: Reconnointer
Schémata: Kill Protegeé, Stake a Claim

   Když hraju s Colettou, nevím co si proti nepříteli počít, když hraji proti ní, taky netuším co a jak zahrát abych nedostal na prdel. Stejně tomu bylo i proti Moorhedovi. Navíc když jsem měl hrát na obsazení čtvrtinek. Mno, cílem bylo nenechat soupeře plnit jeho úkoly, vybít ho a ve finále obsadit pozice. Moorhed mi však předvedl pravý tanec Showgirls, čímž mi otevřel nové obzory hraní tohoto gangu. Ani jsem nevěděl jak a na začátku třetiho kola byl v mém deployi a Hans padl mrtev. Navíc Corypheé se svým Bulletproof mi dost hatily plány. Taky neustále prohraná iniciativa mi nehrála do karet, vždy si soupeř zaktivoval  buď Corypheé, naprděl se mi před model který měl jednat a dal si Use Soulstone. Nebo odehrála Cassandra a dala si negativní flipy na svoje cílení. Mazec.
Jak jsem psal, když byl ve třetím kole u mě a začal mě porcovat šlo vše do kelu.  Von Schill naštěstí odstřelil Cassandru, ale většina gangu padla a naděje na obsazení čtvrtinek byla tatam.  Coletta poletovala jako divá, prděla hrdličky a střílela Soulstony, na které umřel Strongarm a von Schilla dostala na magický duel, starý pán se svým Ca3 neměl šanci vzdorovat. Hra skončila v šestém kole mojí prohrou, jediné co jsem byl schopen  tak zabít Cassandru, ostatní jsem neměl šanci. Hra byla od začátku v režii Colette a Moorhed po zásluze zvítězil 8:2.

2. hra versus Hroch
Master: Sonnia
Crew: Samael, Executioner, Purifying Flame, Witchling handler, 2x Witchling stalker
Strategie: sdílený Claim Jump
Schémata: Kill Protegeé, Hold Out
7 SS do začátku
Deploy: Standard

Já a von Schillův gang
Schémata: Hold Out, Stake a Claim

   Proti Hrochoj jsem už několikrát hrál, jeho Sonnia je celkem silný master a dovede hodně pozlobit. Cíl byl odpravit Samaela a Executionera, pak Sonniu a nakonec obsadit objektiv na středu. Z toho důvodu jsem si taktéž dal za vedlejší úkol ubránit deploy, chtěl jsem co nejvíce figur protivníka vázat na středu. Jelikož jsem předpokládal že si soupeř vybere ten samý vedlejšák dal jsem si jako druhý vedlejší držet objekt v soupeřově deployi a zabít tak dvě mouchy jednou ranou, tedy získat 2VP pro sebe a zároveň je sebrat Hrochoj.
   Vyhrál jsem flip o výběr strany a přenechal to soupeři, vybral si tedy on a deploynul. Své síly rozdělil na dvě poloviny, na mé levé straně šli witchlingové, napravo zbytek. Tomu jsem přizpůsobil své rozmístění, kdy Hans spolu se Studentem pokryli levou část bitevního pole, Strongarm čekal schován na středu aby vyskočil a dal charge tam kde bude potřeba a zbytek šel kousek napravo od středu. Již v prvním kole se snažil Hroch dostat co nejblíž ke mně a Samael to pěkně schytal od von Schilla, který si ještě díky triggeru odskočil kousek dál aby na něj protivník nedostřelil. Následný útok přečkal a na začátku dalšího kola Hopkinse odstřelil a načnul Executionera. Ten popošel a killnul Convicta a tím se vyléčil. Sonnia pobýhala po středu a snažila se kouzlit, něco jí vyšlo ale bez valného výsledku, to samé u jejího totemu. Na druhé straně vyběhli witchlingové z baráku aby to jeden koupil od Hanse a druhej dostal charge od Strongarma tak šikovně že byl v melee i s Handlerem a během následujících dvou kol je pobil.
Sonnia čelila soustředěné palbě plamenometčíka, Hanse, Librarianky a posléze i von Schilla, čemuž ve čtvrtém kole nemohla vzdorovat a odporoučela se k Pánu. Jedinej kdo zbýval byl executioner a ten mě fakt trápil. Poslední život mu ubrala Librarianka aby ji následně ve Slow to Die zabil díky red jokeroj na Dg a byl opět na maximu životech, v této hře již podruhé. Naštěstí již pak nic nebránilo tomu ho zdálky ustřílet a na konci pátého kola padl i on. Šesté kolo jsme již nehráli, Hroch uznal že mám dost času i prostředků dostat se k němu do deploye obsadit svůj objekt pro Stake a Claim a zabránit mu v Hold Out. Obdaroval mě tedy krásnou výhrou 8:0 a já se těšil na dalšího soupeře. A tím nebyl nikdo jiný než Kopajda, s nímž jsem ještě karty nezkřížil.

3. hra versus Kopajda
Master: Perdita
Crew: Enslaved Nephilim, Nino, Santiago, Executioner, Samael Hopkins
Strategie: sdílený Treasure hunt
Schémata: Bodyguard, Hold Out
6 SS do začátku
Deploy: Standard

Já a von Schill
Schémata: Bodyguard, Kill Protegeé

   Hmm, bitva proti Perditě a ještě k tomu o sdílený poklad. Super. Oba dva jsme deploynuli na střed a mým cílem bylo dostat se k pokladu jako první, sebrat ho a upalovat do svého deploye. Proto jsem hned v prvním kole skočil Strongarmem dopředu, díky Fast popošel až k němu a za svoje dvě akce ho sebral. Jenže to jsem nečekal tu strašnou smršť kulek co se na něj vyhrnula z nepřátelských hlavní. Díky soustředěné palbě a sedmi výstřelům Strongarm padl. Aspoň ale položil poklad blíž ke mně aby to měl protivník ztížené. Ten postoupil s Ninem přes Obey tak aby pokryl celou plochu na středu a mezitím Executionerem postupoval budovou na mé levé straně. Tedy až do té doby než zjistil, že neprojde jedinejma dveřma a musí jít zpátky a oklikou. Von Schill ho za to o dvě kola dál odměnil dávkou ze seekru na což Exáč umřel.
Nicméně to do třetího kola vypadalo na pěkná jatka a moji jasnou prohru. Ve druhém zemřel Convict a ve třetím Specialista, soupeřoj neumřelo nic. Nicméně ve čtvrtém kole se to zlomilo a já sundal načnutého Satiaga, Samael nedošel do krytu a byl taktéž zastřelen. Nino dostal ťafku od Hanse a nerozchodil to. Perdita se pokoušela o obchvat zprava, to jí ale nevyšlo, byla zastavena tuhým odporem. A začal úřadovat von Schill, když ji to prásknul mezi světla tak že ji zbyl jen jeden život. Snažila se utýct do bezpečí ale nestihla zmizet z dosahu Freikorpsáckých kulek a v šestém kole se odporoučela k Pánu.
Bohužel se mi už jen podařilo sebrat poklad a sedmé kolo nepadlo, k mému velkému zklamání. Přesto jsem si připsal výhru 6:2 a hlavně vítězství proti té overpowered Perditě a jejímu gangu. Jop, jsem dobrej.

   Třetí hra prvního herního dne byla odehrána a tak bylo načase vyrazit na večeři. Zach zamluvil stůl na obvyklém místě v hospůdce kde jsme byli i minule. Čekala nás parádní žebírka a výtečné pivo Mušketýr. Restaurace  se rozzvučela rykem a překřikováním o tom kdo jak co zahrál, co komu padlo nebo nepadlo za kartu a tak dále jak to probíhá na všech turnajích napříč celým wargamingovým světem. Hlomoz se trochu utišil když přinesli jídlo, ale pak opět nabral na obrátkách.
   Jelikož jsme měli naplánované večerní kino, rozloučila se hradecká sekce a spolu se Zachem vyrazila nazpět do budovy O2 hnedle po spořádání večeře. Přes počáteční potíže se zvukem a promítačkou jsme se usídlili v šestém patře a shlédli nejdříve hororový filmeček 30 dní dlouhá  noc a pak novinku ve filmografii Arnolda Schwarzennegera Konečná. U mě k tomu padla lahvinka medoviny, kteroužto jsem o turnaj dříve dostal od Moorheda a kvalita filmu šla rapidně nahoru.
   Někteří odpadli, ale ti z nás co vydrželi až do konce si kolem půl druhé po konci filmu popřáli dobrou noc a odebrali se do hajan.

2 komentáře:

  1. Pěkný počtení! Závidím, já bych to už nesesmolil, páč si z her pamatuju prdek :-D A ano odpadl jsem po prvním filmu. Musel jsem načerpat sílu na druhý den na hru s Jokerem :-D

    Jen jsi zapomněl dvě vtipné scénky z cesty do Prahy jejíž aktérem je náš komediant Sacharid :-D

    OdpovědětVymazat
  2. no jo vlastně, na ládíka jsem opravdu zapomněl. taky už to píšu po dlouhý době a nebejt fotek z her tak bych to už nedal.

    OdpovědětVymazat