pátek 12. června 2015

Folklor Malifaux - Collodi, Marionety, Vasilisa a Zlé Panenky



Collodi


Existuje mnoho relikvií z doby, kdy lidstvo poprvé prošlo Trhlinou. Většina z nich je běžného rázu - zříceniny, mince, knihy. Ale jsou tu také zapomenuté věci, kterým byl vdechnut život a byly naplěny magií.

Collodi je oživlá loutka velikosti dospělého člověka. Byl stvořen, aby bavil lidi - marioneta, která vypráví příběhy prostřednictvím dalších svého druhu. Collodi byl zázrakem své doby, který byl vytvořen, aby miloval svou práci a tak také činil. Uzavřením Trhliny, po chaosu, který nastal, se loutkář v Malifaux ocitl sám, bez dětí, se kterými by se mohl podělit o své příběhy. Další století uplynulo pomalu a aby se vyrovnal se svou samotou, začal Collodi vyrábět nové loutky z kusů dřeva, které posbíral v ruinách města. Tyto falešné děti se staly diváky jeho nových představení a posluchači jeho nových příběhů, ale už to nebylo takové jako to bývalo a tak, jak čas plynul, se Collodi postupně ztrácel.

Když byla Trhlina znovu otevřena, hnal se Collodi, přitahován smíchem dětí, k nově příchozím osadníkům. Dospělí oživlou loutku napadli a pochodněmi a sekerami odehnali. Collodimu tak byla odepřena možnost naplnit svůj účel a tak se naučil nenávidět. Přísahal, že lidstvo pozná prázdnotu, kterou musel trpět on sám takovou dlouhou dobu v nepřítomnosti dětí. Začal vyrábět nový druh loutky, používajíce krve unesených dětí jako vzor. Collodi se toulá Malifaux ve svém malovaném voze, lidem přímo na očích, schovaný pod maskou, kterou nosí, stále odhodlán ke svému teď již zvrácenému účelu.


Marionety (Marionettes)


Všude tam, kam Collodi jde, je doprovázen hereckou společností loutek a panenek. V malovaném voze, ve kterém společnost cestuje, je jich ukrytých mnoho, každá unikátní v tom, jak vypadá a jaký má projev na jevišti. Collodi tyto marionety používá k pobavení obecenstva, k vyprávění příběhů, které jen zřídka opakuje. To vše má ale i svou temnou stranu skrytou očím nahodilého diváka. Každá z marionet je tvořena kombinací dřeva, látky a krve. Collodi vytvořil svou vlastní magii, pomocí které poutá duše dětí do loutek a rozšiřuje tak svou sbírku loutku za loutkou.

Loutky si uchovávají stín své ukradené osobnosti. Collodi pečlivě vybírá jejich role nejen na jevišti, ale i mimo něj.  Když loutkař opouští svůj vůz, je doporvázen několika nejvíce agresivními a dobrodružnými loutkami. Těch několik má veškerou krutost dětí, podpořenou neúnavnou silou jejich dřevěných končetin.



Vasilisa


Collodi není jediná loutka, kterou jeho tvůrce stvořil, avšak vyniká jako ta ze všech nejpovedenější. Další se toulá pustinou sloužící jinému účelu. Tam, kde Collodi byl stvořen k tomu, aby bavil, byla Vasilisa stvořena, aby se starala o děti. Příběhy těchto dvou loutek jsou si extrémně podobné, ale zatímco si Collodi vyrobil nové děti, aby jim mohl vyprávět své příběhy, Vasilisa zůstala ve městě, ve kterém se zrodila, ošetřujíc cokoliv ji přišlo pod ruku. Tito dva se pak setkali po znovuotevření Trhliny, po té, co noví osadníci otrávili Collodiho dřevěné srdce nenávistí. Vasilisa naslouchala loutkařově příběhu a sama byla naplněna hněvem. A tak se tato loutka-pečovatelka připojila ke svému sourozenci, aby ho doprovázela v jeho nové úloze.

Od té doby, co se připojila ke Collodimu, vzala na sebe Vasilisa úkol opravovat marionety a prodlužovat jejich život. Co pečovatelka dokáže s jehlou a nití je skutečně působivé. Na živích se pak tato dovednost mění na nebezpečné a smrtící umění, poutání rukou a chodidel Vasilisiných nepřátel.



Zlá Panenka (Wicked Doll)


Zlá panenka je manifestací čiré nenávisti zabalené v koženém pytli. Nikdo si není moc jistý, kdo stvořil první panenku, i když většina lidí říká, že to byla Čarodějnice z bažin. Všichni se ale shodnou na jednom a to, že jsou tyto loutky extrémně nebezpečné. S člověkem si vytvoří zvláštní pouto, stejně jako v legendách o staré voodoo magii. Ale Zlá Panenka je mnohem více - svou oběť vystopuje a způsobí ji celou škálu hrůzostrašných příhod. Někdy zaútočí přímo, používajíc kruté drápy tvořené jehlami a špendlíky. Už jen to, být v blízkosti Zlé Panenky, stačí ke způsobení bolesti, protože vyzařuje svou nenávist, aby tak nakazila všechny kolem sebe. Když člověk konečně zemře, panenka začne trhat jeho maso, poháněná pudem stvořit další svého druhu.

Po tom, co je jeden cíl mrtvý, jsou panenka a její nový sourozenec přitahováni k nové duši. Není vzácností vidět někoho jak je pronásledován několika páry knoflíkových očí na koženém obličeji stále ještě pokrytém krví.


Trivia: Carlo Collodi byl italský novinář a spisovatel, autor knihy Pinocchiova dobrodružství.

Žádné komentáře:

Okomentovat