středa 17. dubna 2013

Jak správně dle pravidel postavit svůj gang

   Při stavbě svého gangu musí každý hráč dodržovat jisté restrikce, o kterých bych se rád rozepsal v tomto článku. Začnu chronologicky dle toho jak šli vydané knihy pravidel.

Základní knih, Malifaux 1.5
   Přinesla dva typy postav, Mastery a Miniony. Vždy musíte mít jednoho Mastera, při hře na více bodů je možno mít Mastery dva. Minionů můžete mít kolik se vám jich vejde do dohodnutého limitu Soulstonů, musí však být ze stejné frakce jako Master který je najímá, či musí být Mercenary a ty lze najmout dva do jedné Crew, pokud nehrajete zrovna za Outcast. Co se týče Minionů, musí každý ještě hlídat zda nejsou Unique, neboť ten může být ve vaší Crew jen jednou, a dále zda model není Rare X, kde X je číslo značící kolikrát se může objevit ve vašem gangu. Toto číslo platí i pro případné vyvolávání tohoto modelu, pokud je to pravidlově možné.

Rising Powers
   Toto rozšíření nám trošku stavbu gangu zkomplikovalo, přineslo totiž do hry dvě novinky, Special Forces a Henchmeny.
   Special Forces jsou jakési zvláštní oddíly uvnitř své mateřské frakce. Do svého crew si můžete najmout za normálních okolností maximálně dva členy jedné Special Forces. Výjimkou je, když máte ve své crew Henchmana dané Special Forces, které dělá leadera. Potom můžete mít modelů, opět z jedné, Special Forces na kolik vám budou SS stačit. Henchmana můžete též použít místo Mastera. Poté se aktivuje tzv. henchman pool, což je číslo za charakteristikou a udává buď o kolik SS více můžete použít na stavbu gangu a zároveň maximální množství SS do začátku. Jestliže tedy máte model co je Henchman 5 a hrajete na 35 SS, můžete gang postavit až na 40 SS a nemít případně žádný SS do začátku, nebo ho postavit na rovných 35 SS a mít 5 SS v banku. Pokud ale gang postavíte na 34 SS, nebudete mít 6 SS do začátku ale 5, což je maximální počet daný vaším Henchmanem a nevyužité SS propadají.
   Samozřejmě existují výjimky v pravidlech a jsou dvě. Zoraida může mít modely ze Special Forces: Doll bez jakéhokoliv omezení, a Ramos může najmout též bez omezení Special Forces: M&SU Asset. Všichni ostatní masteři musí dodržet maximum dvou modelů z jedné Special Forces. Henchmani můžou Special Forces které velí a případně další modely, které jim dovolí limit v jejich popisu. Někteří masteři mohou najmout modely s jim blízkými charakteristikami z dalších frakcí bez placení SS navíc, např. Marcus může najmout Beasty odkudkoliv. I tak ale NESMÍ najmout beasty, které jsou Special Forces: Horrors pokud již má najmuté modely z Special Forces: M&SU Asset. Tímto nelze obejít restrikci na jednu SF a 2 modely od ní.
   Nově se objevil talent Aetheric Demand, který nařizuje tento model připoutat k masterovi a ten poté nemůže mít totem, pokud není model najmut někám z Neverbornu. Na toto je třeba dávat velký pozor.

Twisting Fates
     Druhé rozšíření naštěstí žádnou komplikaci nepřineslo. Její hlavní náplní jsou Avataři neboli manifestace základních charakteristik Masterů. Pokud si přejete nechat během hry proměnit svého mastera do avatara, stojí vás to 2 SS při najímání crew. Pokud je nezaplatíte a avatara si nenajmete, nemůžete ho při hře využít.



Storm of Shadows
   Jak jsme si u druhého rozšíření odpočali co se týče složitostí při stavbě gangu, s příchodem Storm of Shadows se nám opět rozrostly restrikce. Tato kniha přinesla duální frakci Ten Thunders Brothers, jejíž členové vystupují buď jako členové této frakce a mohou si najímat své kolegy spolustraníky. Nebo jejich mastery můžete prihlásit k již vydaným frakcím a najímat členy gangu odtamad. Dobrej brajgl. Aby se v tom hráči vyznali je v knize dvojstrana s tabulkou, kde je jasně uvedeno kdo koho za jakých okolností může najmout. Toto zde nechci rozepisovat, je to na každém hráči aby si našel podmínky za jakých může dané modely zahrát.

   To je v kostce vše, co byste měli dodržet a na co dávat pozor při stavbě svého gangu. Kompletní pravidla, tedy těch primárních ze Základní knihy a z Twisting Fates, naleztene v malých pravidlech na straně 70.
   Pokud se ptáte, zda ve světě Malifaux existuje něco jako Armybuilder, ptáte se dobře. A odpověď je kladná. Naleznete ho na ofiko stránkách Wyrdu (=> ZDE). Já ale doporučuji navštívit stránku Rattyho, odkud si můžete stáhnout jeho armybuilder, který je o mnoho lepší. Naleznete ho => ZDE. Sám ho používám když vymýšlím nová komba a přemítám o tom jaké modely nakoupit.
   Snad tento článek někomu něco přinesl. Hraní zdar.

Žádné komentáře:

Okomentovat