středa 10. dubna 2013

Je čas na svačinu...


   K napsání tohoto výlevu mě dohnal neduh, který mezi hráčí Malifaux stále přetrvává. Tím neduhem je, jak již název napovídá, svačení. Tento termín označuje podvádění svého spoluhráče, ať už vědomé, s přímým cílem zvítězit za každou cenu, tak nevědomé. To první, vědomé, se snad nevyskytuje. Pokud by totiž byl takový svačinář prokouknut, nikdo by s ním nehrál. Ovšem nevědomé svačení stále přetrvává.
   Nikdo není svatý, sám jsem dříve také svačil. S Malifaux jsem začínal v první HK lize. Bylo pár hráčů, kteří měli pravidla najetá, neměl jsem proto potřebu si je sám číst. Když si vzpomenu, co jsme všechno hráli špatně, je to až k nevíře. Já například každou položenou blástou dával Dg či model reaktivoval až v Closing Phase. Tak mi to bylo vysvětleno. V polovině první ligy, když mě Malifaux opravdu chytla a prozatím nepustila, jsem se do pravidel konečně podíval a nestačil jsem se divit, co všechno hrajem špatně. Nejen co se týká hlavních pravidel, ale když jsem se podíval i na jednotlivé mastery a miniony, chyby se daly nalézt i tam. První liga v HK skončila, rozjela se druhá. Přibyla nová krev. Většinu chyb v hraní co se týče základních pravidel jsme snad již odstranili, nesprávně hrané modely povětšinou taktéž. Přestože je svět Malifaux celkem rozsáhlý, nikdo nemá jen jeden gang, máme jich více. S tím přichází na řadu to, že si pročítáme více a více kartiček postav a na špatně hrané talenty či kouzla narážíme a říkáme si jak je hrát správně. Ovšem vycházejí nové modely, s nimi i nová základní pravidla, a než se k nim všichni dostanou, je zaděláno na pěkných pár svačinek.
   Malifaux není hra jednoduchá. Nejenom že každá postava má jiné staty, každá má kupu schopností, kouzel či zbraní. Když se například ve světe Warhammer 40 000 řekne boltgun, každý ví co je to zač, ta zbraň je vždy a všude stejná. V Malifaux nic takového není, každá zbraň má svůj dosah, Cb i Dg. Kouzla a schopnosti jsou taktéž každé jiné. I když se občas zopakují, model má jiné statistiky, jimiž je aktivuje. Jsou talenty, které negují jiné všeobecné. Mezi postavami fungují synergie, při kterých lze snadno sklouznout k tomu, že je zahrajeme špatně. Ne každý má čas vysedávat u internetu, pročítat zahraniční fóra a pátrat po skrytých aspektech modelů jež hraje či proti nimž hrál. Wyrd se nám snaží pomoci vydáváním "Errata&Clarifications", kde se zaměřují na sporné řešení různých situací. Občas nám ale zamotají hlavu, když jednu situaci v aktualizované Klarifikaci předělají a nechají na hráčích, aby si na to přišli sami.
   Výhodou jsou kartičky modelů. Každý je má doma a jistě v nich všichni ležíme a pročítáme je při plánování nových strategií či stavby gangů. Nedovedu proto pochopit, když na mě soupeř vybalí kouzlo, zahraje to, mě to podrtí a když si pak doma přečtu pravidla pro tu danou postavu, zjistím že kouzlo jímž mě dostal začíná slovy: "Vyhoďte kartu z ruky", nebo "Pokud cílený model není pod vlivem ..., můžete..." či ještě třeba "Living model..." a sesílá to na můj Construct. A tak dále a tak dále. Toto už ale není ani tak o svačině jako o blbosti dotyčného. Pokud si špatně vyložím účinek ability a tím osvačím, ještě to beru. Jak jsem psal, Malifaux není jednoduchá hra. Ale pokud přehlédnu takto jasně napsanou formulaci, je to vážně o tom popřemýšlet nad svým duševním zdravím. Samozřejmě to vznikne tak, že buď zmíněnou schopnost nedočtu až do konce, či ji přečtu jen jednou než si model pořídím a pak hraju po paměti. Někteří z nás hrají pomaleji. Není to proto, že by schválně zdržovali, ale protože si pročítají kartičky, kombí a nechtějí nikoho osvačit. Zkuste občas hru taktéž zpomalit a přečíst si znova stokrát hrané kouzlo, zda je správně zahrané. Také jsem před rokem nasadil dva Rare1 modely, protože v knize je toto omezení pod jménem modelu, kdežto na kartě u hodnoty SS v pravém horním rohu. Nenašel jsem to, dokud mě pan W neupozornil kde to hledat. Když se tak stane při kamarádské hře, hodíte to za hlavu a příště to již nezahrajete. Pokud ale dostanete čočku na turnaji či v lize, a po hře přijdete na to že soupeř vyhrál proti pravidlům, je to celkem k vzteku.
   Přestože si můžete říct o kartičku a přečíst si co chce váš soupeř právě udělat, neřeknete si vždy. Předpokládáte, že váš protihráč model který hraje dokonale zná a zahraje ho správně. V 90% případů tomu tak skutečně je, ve zbylých případech však již nikoliv. Častým poptáváním kartičky taktéž vyjadřujete jistou nedůvěru protihráči a vlastně tak i prudíte. Proto se připojím ke snaze Wiedzmina a tuším Zacha, kteří hodlají na poslední turnaj dovézt kopie kartiček modelů, s nimiž budou hrát, a tyto kopie před hrou předají protihráči, aby si v nich mohl vždy vyhledat to potřebné a nemusel se na nic ohlížet.
   Nechci tímto článkem nikoho naštvat, i když se mi to možná podařilo. Jeho hlavním smyslem je apel na všechny, kteří tuto fantastickou hru hrají. Apel k tomu, aby když se Malifaux věnujete, věnujte se naplno, nejen povrchně. Přečtěte si pravidla pro modely, jež hrajete. Neboť největší požitek ze hry je tehdy, pokud odchází oba hráči s pocitem že si dobře zahráli. O to nám přeci jde.

PS: je mi jasné, že při dalším turnaji někoho strašným způsobem nevědomky osvačím, ať už při stavbě gangu nebo při užití ability. Dopředu se omlouvám, dožene mě karma za tento článek. Nebo zaúřadují Murphyho zákony. Ale určitě k tomu dojde.

1 komentář:

  1. Malifaux jsem ještě pořádně nehrál, ale moc se mi líbí figurky. To že se hraje s kartama a celkově to má super atmosféru. Těším se až přijde ten čas, kdy se do toho položím... a ukecám i Vrbu!

    OdpovědětVymazat